8 Mayıs 2008 Perşembe

Kitap Tanıtımı

Bu gün yaptığım araştırma sonucu dikkatimi çeken beş tane kitap oldu, bunları sizlere de tanıtmak istedim. İletişim yayınlarının çıkardığı bu kitapların hepsi araştırma ve inceleme dizisi olarak yayınlanmıştır. Keyifle okumanız dileğiyle.

İktisadi kalkınma, kriz ve istikrar / Der. Ahmet H. Köse, E. Yeldan, F. Şenses, İstanbul : İletişim yayınları, 2006

Derleme niteliğindeki bu eser iki cilt halinde hazırlanmıştır ve Türkiye ekonomisi üzerine eleştirel çalışmalar yapan araştırmacıları biraraya getirmiştir. İktisadi Kalkınma, Kriz ve İstikrar başlığı altında toplanan makaleler Türkiye’de yaşanan kalkınma, istikrar, büyüme ve kriz süreçlerini çözümlemeye çalışıyor. Bu eser, Prof. Dr. Korkut Boratav ve Prof. Dr. Oktar Türel’e Armağan olarak hazırlanmıştır.

Ekonominin küreselleşmesi / Jacques Adda, Çev. Sevgi İneci, İstanbul : İletişim yayınları, 2007

Ekonominin küresellemesi yeni bir kavram olmamakla birlikte pek çoğumuzunda aşina olduğu bir kavramdır. Günümüz dünyasında fakir olan ülkeler giderek ellerinde bulunanlarıda kaybederken zengin olanlar zenginliklerini daha da arttırmakta ve fakir ülkelerin doğal zenginliklerini, ucuz iş gücünü istediği gibi kullanbilmektedirler. Bu kitapda ekonominin küreselleşmesinin yanı sıra fakir ülkelerin bu durumdan ne şekilde etkilendiklerini de tarihsel boyutuyla bulabileceksiniz.

Yoksulluk / Fikret Şenses, İstanbul : İletişim yayınları, 2006
Günümüz ülkelerinde zenginler zenginliklerine zenginlik katarken yoksullukla arasında büyük uçurumlar oluşmaktadır. Fakat bu duruma sadece “azgelişmiş” ülkelerde değil gelişmiş ülkelerde de rastlanmaktadır. Fikret Şenses’ in bu incelemesi yoksulluğun tanımıyla başlamaktadır ve yoksulluğun ekonomik ve politik analizinde de temel bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır.


Küreselleşme sürecinde Türkiye ekonomisi / Erinç Yeldan, İstanbul : İletişim yayınları, 2006

Türkiye ekonomisi son 30 yıldır sürekli bir kriz süreci yaşamaktadır. Bu kitap, Türkiye ekonomisinde gözlenen istikrarsızlık ve kriz olgusunu veri olarak almak yerine, `niçin?` ve `kim için?` sorularını sormayı amaçlamıştır.

Para ile akraba / Jenny B. White, Çev. Aksu Bora, İstanbul : İletişim yayınları, 1999

Para ile Akraba, Amerikalı doçent Jenny B. White’in Türkiye’de yaptığı bir “alan çalışması”nın eseridir. Türkiye’de örneklerine sıkça rastlamadığımız bu çalışma, İstanbul’un gecekondu mahallelerindeki ucuz ve feda edilebilir kadın emeği ile bu emeğin yarattığı küçük çaplı üretimi ve de ortaya çıkardığı sosyal ve ekonomik ilişkileri incelemektedir.

Hiç yorum yok: