Kütüphaneler günümüzde değişen çağın koşullarına uygun olarak sadece kitaptan ibaret olmanın dışına çıkmaktadır ve bu durum bir zorunluluk haline gelmektedir. Peki günümüz koşullarında herkesin alışkanlıklarının içeriside yer alan sanal dünyanın hayatımızın merkezi haline gelmesi ile kitaplar önemini yitirecek midir?
Kesinlikle hayır, kitaplar her zaman bizimle birlikte olmaya devam edicektir ve etmelidir de. Veri tabanları ile kütüphaneleri daha da zenginleştirmeliyiz ki bu durum kütüphanelerin kullanıcı sayısının artmasına, toplumdaki okuma alışkanlıklarının değişmesine ve şekillenmesine faydalı olsun.
Web üzerinde yapılan araştırmalar çoğu zaman başarız olmaktadır, bunun en önemli sebebi de kime ait olduğunu bile bilmediğiniz pek çok "sözde bilgiyi" arama motorları kişilerin karşısına çıkarmakta ve çocuklar da bu bilgileri ödevlerini yaparken kullnamaktadırlar. Halbuki bu büyük bir hatadır doğruluğu bile bilinmeyen bilgileri çocuklarımızın doğru kabul etmesi ne kadar doğrudur? Çocukları ya da öğrencileri doğru bilgiyi doğru yerlerde aramalarına nasıl yönlendirebiliriz?
Burada hiç şüphesiz biz kütüphanecilere büyük görevler düşmektedir, öncelikle onları ikna etmeliyiz, bunu yaparken de çok dikkatli olmalıyız. Ailelere de bu durumun ciddiyetini sabırla anlatmalıyız ki bizim edindirmeye çalıştığımız alışkanlıkların devam etmesini onlar sağlasınlar.
Hepimize kolay gelsin.
Nilüfer Tanrıverdi
16 Nisan 2008 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder